#LOCALON Ιστορίες επιτυχίας: Ταΐσια Βερχόβσκη-Taisia Verhovski

Στις εκθέσεις LOCAL OΝ άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες συναντιόνται ανταλλάζοντας σκέψεις και τεχνικές. Kάθε λαός φημίζεται για τις δικές του ιδιαίτερες δεξιότητες. Έτσι κάποιοι λαοί αγαπούν τη λεπτομέρεια και μπορούν να φτάσουν τέχνη τους σε απίστευτα επίπεδα. Στα πλαίσια των συνεντεύξεων που έχουμε ξεκινήσει παρουσιάζουμε την Ταΐσια Βερχόβσκη-Taisia Verhovski!

ταισια

  1. Πότε ένιωσες για πρώτη φορά ότι «πιάνουν τα χέρια σου;»

Η ιστορία μου ξεκινά από την γιαγιά μου. Ήταν μοδίστρα. Εγώ από μικρή έκοβα τα ρούχα μου για να φτιάξω ρουχαλάκια στις κούκλες μου. Λίγο αργότερα στα 10 μου, παρακολούθησα διάφορα μαθήματα: ραπτικής, μακραμέ, βελονάκι, κέντημα. Στην Μολδαβία έχουμε μια σχολή που μαθαίνουν κορίτσια και αγόρια διάφορες τέχνες. Αλλά και στο σχολείο είχαμε μαθήματα ραπτικής, πλεξίματος, σχεδιασμό ρούχων (πατρόν) και μαγειρικής. Οπότε τα ερεθίσματα από μικρή ηλικία ήταν αρκετά.

  1. Πριν έρθεις στην Ελλάδα είχες ασχοληθεί με κάποια τέχνη από τις παραπάνω επαγγελματικά; Έχεις εντοπίσει κάποιες διαφορές θετικές ή αρνητικές σε σχέση με την ελληνική αγορά;

Επαγγελματικά όχι δεν είχα ασχοληθεί. Η διαφορά στις δυο αγορές είναι ότι στην Ελλάδα ο κόσμος προτιμά πιο πολύ τα εργοστασιακά κοσμήματα , ενώ στην Μολδαβία προτιμούν τα χειροποίητα, τα οποία είναι και μοναδικά κομμάτια.

  1. Μετά από κάποια χρόνια έχεις καταλήξει σε κάποια αγαπημένα υλικά, ιδέες και εφαρμογές;

 Στην Ελλάδα ανακάλυψα τον πηλό. Είναι ένα υλικό που αγάπησα  και αγαπώ πολύ. Με τον πηλό δεν μπορείς να καταλήξεις σε κάποια τεχνική συγκεκριμένη. Κάθε μέρα, ακόμα και κάθε στιγμή μπορεί να σου βγάλει από μόνος του μια καινούρια τεχνική. Μπορεί να δημιουργεί από μόνος του, τα σχέδια του και την φινέτσα του. Για μένα, από όλα αυτά που γνωρίζω, από όλες τις τέχνες, το πιο ευχάριστο και με τις πιο πολλές δυνατότητες είναι ο πηλός.

  1. Το κάλεσμα για συμμετοχή στην πρώτη Local ON [πριν….χρόνια] τι αισθήματα σου είχε δημιουργήσει και πώς πήρες την απόφαση να συμμετέχεις;

Την ομάδα τη γνώρισα από μια κοινή μας φίλη και αποφασίσαμε να πάμε μαζί στην έκθεση. Θυμάμαι πως με είχε πλημμυρίσει ένα συναίσθημα χαράς, γιατί επιτέλους θα έδειχνα την τέχνη μου, αυτό που αγαπώ, στον κόσμο.

  1. Θυμάσαι την αίσθηση που είχες μόλις ολοκληρώθηκε εκείνη η πρώτη έκθεση;

Φυσικά και θυμάμαι!!! Ένιωθα χαρούμενη και γεμάτη σαν άνθρωπος. Η ομάδα, η  Activate now / Ενεργοποίηση τώρα, κατάφερε να ενώσει άγνωστους ανθρώπους μεταξύ τους, -γύρω στους 40 τεχνίτες αν θυμάμαι καλά- και να  δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα όμορφο κλίμα και  έναν όμορφο χώρο, τα οποία τα προσφέραμε με πολύ αγάπη στον κόσμο που ήρθε να μας γνωρίσει.

  1. Για ποιους λόγους θεωρείς ότι είναι σημαντική η συμμετοχή σου στην έκθεση; Τι πιστεύεις ότι προσφέρει η έκθεση στην τοπική αγορά;

Διότι μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο τις δημιουργίες μας. Επίσης πιστεύω ότι προσφέρουμε στην  αγορά νέες προτάσεις και ιδέες .

  1. Σήμερα που η ομαδικότητα τείνει να εξαφανιστεί, βάση της δικής σου εμπειρίας,  πιστεύεις πως τελικά μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους οι συλλογικότητες;

 Θεωρώ πως ναι. Οι συλλογικότητες έχουν πολύ δύναμη αρκεί να το κατανοήσουν και να το πιστέψουν. Στην περίπτωση της Activate now τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Σε λίγο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει τόσα πολλά και υπάρχει και συνέχεια. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. keep going… 😉

  1.  Η συμμετοχή σου στις εκθέσεις σε βοήθησαν να εξελίξεις επαγγελματικά την τέχνη σου;

Εννοείται πως ναι. Με γνώρισε ο κόσμος, είδε τα έργα μου, μιλήσαμε γι’ αυτά, τα αγόρασε. Όλη αυτή η επαφή με τον κόσμο αλλά και με τους υπόλοιπους τεχνίτες, μου γέννησε καινούργιες ιδέες, καινούριες οπτικές. Γενικά οι ανθρώπινες σχέσεις σε βοηθάνε να γίνεις καλύτερος άνθρωπος… καλύτερος καλλιτέχνης…!!!

  1. Πιστεύεις ότι το χειροποίητο έχει θέση στην τοπική και ευρύτερη ελληνική αγορά; Πώς μπορεί ένας τεχνίτης να κερδίσει μια θέση σε αυτή;

Το χειροποίητο είναι πιο ακριβό, κι αυτή είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει στη σημερινή εποχή. Το να ανταγωνιστείς τα εργοστασιακά προϊόντα καταλαβαίνετε πως είναι δύσκολο στις μέρες μας. Ο κόσμος περνάει δύσκολα , θα προτιμήσει να αγοράσει κάτι πιο οικονομικό και γενικά θα αρκεστεί στα απαραίτητα. Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχει αρκετός κόσμος που προτιμά τα χειροποίητα και ενισχύει τους τεχνίτες. Αυτό εμένα μου δίνει δύναμη και έμπνευση. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς χειροποίητα αντικείμενα / δημιουργίες… πώς θα ήταν;; τι αίσθηση θα μας άφηνε; Πιστεύω λοιπόν, ότι μέσα από την δουλειά και το μεράκι μας μπορούμε σίγουρα να κερδίσουμε μια θέση στην αγορά.

 Τι είναι για σένα πια, η ομάδα Activate now / Ενεργοποίηση τώρα;

Μια ομάδα ενεργών, ανήσυχων ανθρώπων -που δυστυχώς σπανίζει στις μέρες μας-  γεμάτη ενέργεια και πρωτοποριακές ιδέες, η οποία προσπαθεί να κάνει τον κόσμο πιο όμορφο, να τον βγάλει έξω από το σπίτι του, να δει έργα τέχνης, να παρακολουθήσει σεμινάρια. Είναι μια ομάδα δραστήρια στην κοινωνία της Σπάρτης. Μπράβο σας!!!

Ακολουθείστε την Ταίσια στο facebook

και μην χάσετε τις εκπληκτικές τεχνικές της στο youtube!

12376424_750915098375163_5636814649807373755_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s