#LOCALON Ιστορίες επιτυχίας: Ελσα Λάππα

Οι εκθέσεις #LOCALON έχουν δώσει κίνητρο και έχουν καταφέρει να αλλάξουν τη ζωή πολλών τεχνιτών/τριών. Παρουσιάζουμε ένα κύκλο συνεντεύξεων ξεκινώντας από την Έλσα Λάππα!

artesans ELSA LAPPA

Πότε ένιωσες για πρώτη φορά ότι πιάνουν τα χέρια σου;

Όπως όλα τα παιδιά καταπιανόμουν με χειροτεχνίες από μικρή ηλικία. Συνειδητοποίησα όμως ότι στην εφηβεία μου η ενασχόληση με την ζωγραφική με ηρεμούσε και ταυτόχρονα με εξίταρε για το πού μπορώ να φτάσω.

‘Όταν ‘όμως πέρασα στη σχολή συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κατάλαβα πόσο μου άρεσε η ενασχόληση με το πεδίο της τέχνης γενικότερα

Η έφεση στην χειροτεχνία έχει να κάνει με ταλέντο τελικά ή είναι ο χαρακτήρας και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που κάνουν κάποιον να ασχοληθεί εμμονικά με κάποια τέχνη;

Έχει να κάνει με πάθος! Αν αυτό τώρα το πάθος πηγάζει από κάποιο ταλέντο ή από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι μάλλον δευτερεύον.

Μετά από κάποια χρόνια έχεις καταλήξει σε κάποια αγαπημένα υλικά ιδέες και εφαρμογές. Αυτό το ξεσκαρτάρισμα αποτελεί ένα είδος ωρίμανσης και τελικά πόσο βοηθά τον χειροτέχνη ένα είδος εξειδίκευσης;

Δεν νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα κάποιας λογικής διεργασίας το ότι κατέληξα στα chalk paints, υλικά decoupage…. Η έλξη ήταν άμεση.  Η δυνατότητα να παίζω με τα χρώματα και τα κεριά, να αλλάζω την αρχική χρωματική βάση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό από την πρώτη εικόνα νομίζω ότι  έπαιξαν τον καθοριστικό ρόλο. Εκείνο όμως που με ενθουσίασε ήταν η μεταμόρφωση υλικών παλαιών και νέων (έπιπλα, μικροαντικείμενα, στολίδια) σε κάτι ολοκληρωτικά καινούργιο σε εμφάνιση. Και κατάλαβα ότι με έμπνευση, μεράκι, και κέφι μπορούμε να μεταμορφώσουμε την καθημερινότητά μας. Η εξειδίκευση βοηθάει τον χειροτέχνη όταν ο ίδιος βάζει την προσωπική του πινελιά σε ότι και να κάνει. Αυτή είναι η εξειδίκευση που πραγματικά αξίζει. Φυσικά τα υλικά και οι ιδέες εξελίσσονται και καθώς πλέκονται, η φαντασία είναι το όριο.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στην πρώτη local on (πριν από …. Χρόνια) τι αισθήματα σου είχε δημιουργήσει.

Αγωνία και ενθουσιασμό. Αγωνία γιατί ήταν η πρώτη μου έκθεση γενικώς και εννοείται ότι ήθελα να δημιουργήσει αίσθηση ως κάτι διαφορετικό. Ενθουσιασμό γιατί έκανα αυτό το πρώτο βήμα στη ζωή μου.

Θυμάσαι την αίσθηση που είχες μόλις ολοκληρώθηκε εκείνη η πρώτη έκθεση;

Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι δεν μπορούσα να σταματήσω να χαμογελάω. Ήταν ο συνδυασμός της δημιουργικής ενέργειας στο χώρο, τα σχόλια που είχα δεχτεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η συναναστροφή με άλλους χειροτέχνες που με ενθουσίασαν. Ήξερα εκείνη την στιγμή ότι ήθελα να λάβω ξανά μέρος σε μελλοντικές εκθέσεις.

Προετοιμάζεσαι αισίως για την συμμετοχή σου στην 5η local on. Για ποιους λόγους είναι σημαντική πρωτοβουλία για εσάς τους τεχνίτες και για ποιους λόγους για την τοπική αγορά.

Γνωριμία με άλλους τεχνίτες, ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, σύγκριση και έμπνευση είναι οι προφανείς λόγοι που θα πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Όσον για την αγορά είναι επίσης προφανές ότι πρόκειται για τον ιδανικό τρόπο να γνωρίσει η τοπική κοινωνία τη δουλειά μας, να διευρύνει τις επιλογές και γιατί όχι να εμπνευστεί και από εμάς ώστε να αναπηδήσουν κι άλλοι τεχνίτες στο μέλλον.

16602973_1333090253379840_6958400240896799907_n

Σε εποχές ατομισμού και έντονου ανταγωνισμού μπορούν τελικά να μακροημερεύσουν και να πετύχουν τους στόχους τους οι συλλογικότητες;

Οι συλλογικές δράσεις δίνουν τις δυνατότητες που σας ανέφερα πιο πάνω. Είναι κατά κάποιον τρόπο ένα μικρό σπρώξιμο, μια προτροπή για κάτι καλύτερο. Τώρα αν αυτό το σπρώξιμο ευοδωθεί είναι κάτι που αφορά τον κάθε έναν από εμάς, τους στόχους του, τις αξίες του και το όραμά του.

Τώρα πια έχεις το δικό σου εξειδικευμένο εργαστήρι. Πες μας για αυτό; Πώς αντιμετωπίζει το αγοραστικό κοινό τη δουλειά σου τώρα;.

Το εργαστήρι μου αφορά αρκετούς τομείς. Ασχολούμαι με κατασκευή μικροαντικειμένων με μπογιές chalk paint και κεριά παλαίωσης καθώς και με διακόσμηση με τη μέθοδο decoupage. Ταυτόχρονα αναλαμβάνω αναπαλαίωση επίπλων οποιουδήποτε υλικού (αυτό είναι και το ιδιαίτερο της τεχνικής που χρησιμοποιώ). Εκείνο όμως που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά είναι τα σεμινάρια που διοργανώνω Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα για να μάθει όποιος θέλει να χρησιμοποιεί τα διάφορα υλικά και να μεταμορφώνει αντικείμενα με τη δική του ιδιαίτερη πινελιά.

Τι είναι πια για σένα η ομάδα Activate now;

Είναι μια πύλη σε έναν κόσμο όπου ο  τεχνίτης που δουλεύει μόνος του καταφέρνει να συναναστραφεί με άλλους τεχνίτες και να μάθει ο κόσμος τη δουλειά του.

16426218_1326697330685799_6510404772042381230_n

Όταν τα πάντα βγαίνουν σήμερα από μηχανές, το χειροποίητο από παραδοσιακό μετατράπηκε σε επαναστατικό. Πόσο εύκολο είναι να μπεις στην πραγματική αγορά και τελικά αυτό είναι το στοίχημα για τον κάθε τεχνίτη;

 Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο αυτοματοποιημένο, εξοντωτικά γρήγορο μερικές φορές που μας οδηγεί κυρίως σε λύσεις άμεσες, τυποποιημένες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα μηχανοποιημένα προϊόντα πρέπει να δαιμονοποιούνται ή να στερούνται ομορφιάς σίγουρα το χειροποίητο ακριβώς επειδή είναι μοναδικό χρωματίζει κάπως διαφορετικά την καθημερινότητά μας. Το στοίχημα είναι να μην σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι να «ζωγραφίζουμε» με τις ιδέες μας δηλαδή να γράφουμε τη ζωή.

Η Έλσα έχει εδώ και ένα χρόνο το δικό της εργαστήρι και σημείο πώλησης,

το “Artisanat  by Elsa Lappa “

θα τη βρείτε στην

Όθωνος Αμαλίας 116, Σπάρτη

ακολουθείστε την στο facebook

*

Αν θες να πάρεις κι εσύ μέρος στην επόμενη  6η LOCAL ON, ως εκθέτης ή να μοιραστείς την τέχνη σου, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό εργαστήριο, ακολούθησε τον σύνδεσμο

 https://activateyourparticipation.wordpress.com/2017/03/02/6agora/

ερωτήσεις Πάνος Παπαδολιάς

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s