Τρίτη 10 Μαρτίου 2015, η Κάρμεν στη Σπάρτη!

EA58A389B731AD395273CB7D3304B508

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ώρα έναρξης: 20.00

ΚάρμενΖωρζ Μπιζέ- Όπερα της Βαλίτσας

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ”(κτίριο βιβλιοθήκης)

+ παράλληλη προβολή Σινεμά-Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα

ΣΠΑΡΤΗ

Σκηνοθεσία: Αγγέλα-Kλεοπάτρα Σαρόγλου,

με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων.
_

Η νέα παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας είναι η θρυλική Κάρμεν του Μπιζέ, η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”, το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org).

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.
Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα Δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στον θάνατο. Η σκηνοθέτρια της όπερας Αγγέλα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Η παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών Μονωδών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.

Σε όλες τις παραστάσεις η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία διανέμονται μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης στους χώρους των εκδηλώσεων.

Σκηνικά: Γιώργος Κολιός
Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Σπύρος Τζώρας
Πιάνο: Γιάννης Τσανακαλιώτης
Δον Χοσέ: Δημήτρης Σιγαλός 
Εσκαμίγιο/Μοράλες: Διονύσης Τσαντίνης

Θουνίγα/Ντανκάιρε: Γιώργος Ματθαιακάκης 
Κάρμεν: Μαρισία Παπαλεξίου
Μικαέλα/Φρασκίτα: Δέσποινα Σκαρλάτου 
Μερσέδες: Βίκυ Τσιλιακού 
Πνευματικό Κέντρο “Ευάγγελος Φιλιππόπουλος” [Λυκούργου 135, Σπάρτη]

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε: 
Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης (Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης) [Κων/νου Παλαιολόγου 123 & Θερμοπυλών,  Σπάρτη τηλ.: 27310 81822, 27310 81557]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s