Συρία: Ξεκίνησε η μεταφορά των τελευταίων αποθεμάτων χημικών όπλων

αναδημοσίευση the press project

Η Συρία ξεκίνησε τη μεταφορά του υπόλοιπου του αποθέματος των χημικών όπλων που διαθέτει, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση για την οποία επικαλέστηκε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου που κοινοποιήθηκε την Τρίτη.
«Έχουν αρχίσει να μετακινούνται (τα χημικά όπλα) καθώς μιλάμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Υποναύαρχος, Τζον Κίρμπι.
Η είδηση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της κοινής επιχείρησης του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με την οποία η Συρία είχε καταστρέψει ολόκληρο το απόθεμα ισοπροπανόλης που είχε δηλώσει ότι κατέχει, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή του νευροπαραλυτικού αερίου Σαρίν.

«Πλέον, μόνο το 7,2% των υλικών του χημικού οπλοστασίου της Συρίας βρίσκεται ακόμα στη χώρα και αναμένεται να απομακρυνθεί άμεσα ώστε να καταστραφεί. Η κοινή αποστολή καλεί τις συριακές αρχές να αναλάβουν την ευθύνη για αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει δεσμευτεί να παραδώσει ή να καταστρέψει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της μέρος αυτού.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s