Ενεργοποίηση και στην Ιταλία///Υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο

0fec308e6032b1373ef7a2e21f7d9bbc

 

Και οι φίλοι Ιταλοί  είναι πλέων  στους δρόμους!
Χρειάστηκε αρκετή δουλειά , συντονισμένες κινήσεις εδώ και ένα περίπου μήνα, καθημερινή επαφή και ενημέρωση  , μεταφράσεις όλων των στοιχείων που έχουμε στην διάθεση μας ,αναφορές , επιστολές επιστημόνων όπως αυτές του Κ.Γιδαράκου και τουΑρη Μουστάκα , συνεντεύξεις που δόθηκαν στα εκεί ΜΜΕ φωτογραφικό υλικό από τς εδώ συγκεντρώσεις -διαμαρτυρίες ,ενημέρωσαν και έπεισαν τους φίλους Ιταλούς στην Καλαβρία .
Την Κυριακή 11 Μάιου κάλεσαν αυτοί με τη σειρά τους τους δημάρχους και Θεσμικούς  αλλά και τους πολίτες τς περιοχής και με την βοήθεια την δίκη μας άλλα και του Κ.Πισσια( μέσω skype ) ενημέρωσαν για τους κινδύνους του εγχειρήματος τς Υδρολύσεις.
Η ανταπόκριση   ήταν άμεση…..βουλευτές και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές ήρθαν σε επαφή μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες   και για περαιτέρω συνεργασία .
Ευρωβουλευτές εκεί είναι  σε επαφή και συνεννόηση με τον ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ για να συντονίσουν τς κινήσεις τους πλέων από κοινού σε επίπεδο Ευρωβουλής.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την FLAVIA την   Αβα Μπουλουμπαση  και την Μαριαννα Αγγελακη για την πολύτιμη βοήθεια τους( Μεταφράσεις).

Παραθέτω ΛΙΝΚ με άρθρο σε Ιταλικό ΜΜΕ  σχετικά με τς δράσεις στην Κρήτη και  συνέντευξη δική μας.

http://www.ilpostitaliano.it/contro-le-armi-chimiche-siriane-nel-mediteranneo-intervista-katerina-fouraki-dei-comitati-di-creta

Και η συνέντευξη όπως δόθηκε  στα Ελληνικά :

Ερώτηση : Πώς λέγεσαι;

Απάντηση: Το όνομά μου είναι Κατερίνα Φουράκη, είμαι σαράντα οκτώ ετών, κατοικώ στα Χανιά, μία πόλη βορειοδυτικά στο νησί της Κρήτης. Σπούδασα γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάζομαι ως καθηγήτρια γερμανικής γλώσσας και επίσης ως ραδιοφωνική παραγωγός.

Ερώτηση Πότε άκουσες για πρώτη φορά το θέμα των καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου;

Απάντηση: Η πρώτη ενημέρωση έγινε από το BBC, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2013. Στην συνέχεια, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα αυτό και αμέσως μετά μια ελληνική ειδησεογραφική διαδικτυακή σελίδα έκανε σχετικές αναρτήσεις. Την επόμενη μέρα ασχολήθηκε και ο τοπικός τύπος(Χανιώτικα Νέα). Ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, σε συνεργασία με τον Άρη Μουστάκα  κάλεσε τους πολίτες της πόλης προκειμένου να γνωστοποιήσει το θέμα και να ενημερώσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, στο Ηράκλειο (άλλη πόλη του νησιού) την ενημέρωση των πολιτών ανέλαβε ο κ. Βαγγέλης Πισσίας,  και ο κ. Βαγγέλης Γιδαράκος (*).

Ερώτηση : Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την υπόθεση αυτή;

Απάντηση: Αμέσως μετά την πρώτη ενημέρωση από τον κ. Λυμπεράκη, συγκροτήσαμε μια ολιγομελή ομάδα πολιτών, στην οποία αποφάσισα αμέσως να συμμετάσχω, η οποία ως πρώτο μέλημά της είχε την συγκέντρωση περισσότερων επιστημονικών στοιχείων και στην συνέχεια την ενημέρωση του κόσμου. Προβήκαμε στην εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων, συχνά καλέσματα σε δημόσιους χώρους με σχετικές ομιλίες και παρουσίαση των νέων επιστημονικών στοιχείων. Επίσης φροντίζαμε να υπάρχουν καθημερινά σχετικές δημοσιεύσεις στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ερώτηση  : Είναι ανθρώπινο καθήκον να αντιταχθούμε σ’ αυτό; Ποια είναι τα επιστημονικά, ηθικά και κοινωνικά επιχειρήματα;

Απάντηση: Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση εμπεριέχει όλη την ουσία αυτής της πρωτοβουλίας και δράσης ενάντια στην υπόθεση των χημικών όπλων. Βεβαίως και είναι ανθρώπινο καθήκον, που εδράζεται σε αυτούς τους τρεις άξονες: περιβαλλοντικούς (επιστημονικούς), ηθικούς και κοινωνικούς. Η ενημέρωση – με επιστημονικά στοιχεία- που έχουμε από καθηγητές Πανεπιστημίου είναι κατηγορηματική: Η Μεσόγειος Θάλασσα, μετά από αυτό το εγχείρημα, δεν θα είναι η θάλασσα που γνωρίζουμε. Το ηθικό μέρος σχετίζεται με τον πόλεμο και όλα τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτούς, καθώς και με τις συνέπειες τους που είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα. Φτώχεια, εξαθλίωση, φόβος, αμάθεια και προπάντων υποταγή. Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, όλης της κοινωνίας, να αντιταχθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σ’ αυτό και να αντιταχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά. Τώρα στη γειτονιά μας, στη Μεσόγειο, επιχειρείται μια οικολογική καταστροφή, η οποία βέβαια είναι απότοκος ενός πολέμου, για τον οποίο μόνο οι λαοί δεν ευθύνονται. Το θέμα αυτό μας αφορά όλους, και πιστεύω ότι είναι ικανό – λόγω της φύσης του – να αφυπνίσει και να συσπειρώσει τον κόσμο σε μια κατεύθυνση ανατρεπτική.

Ερώτηση : Ποιες είναι οι τοποθετήσεις – θέσεις και ανησυχίες των Ελλήνων επιστημόνων;

Απάντηση: Καταρχήν υπάρχει μια απόφαση του ΟΗΕ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Πρόκειται για 1250 τόνους χημικών όπως το Σαρίν ή το «αέριο της Μουστάρδας» και 1240 τόνους με πρόδρομα υλικά, δηλαδή χημικές πρώτες ύλες. Πολλές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Νορβηγία, Αλβανία) αν και έχουν τη σχετική υποδομή, αρνήθηκαν για διάφορους λόγους να αναλάβουν την καταστροφή στο έδαφός τους. Έτσι, οι δυνάμεις που διαχειρίζονται το θέμα πήραν την απόφαση να γίνει η υδρόλυση εν πλω στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Οι Έλληνες επιστήμονες συνοπτικά προβάλλουν τις εξής ανησυχίες: α) Η Μεσόγειος είναι ήδη μια κλειστή και επιβαρυμένη θάλασσα της οποίας τα «διεθνή ύδατα» δεν απέχουν παρά ελάχιστα μίλια από τα γνωστότερα λιμάνια και τουριστικά θέρετρα της Ιταλίας της Ελλάδας και της Μάλτας. β) Η εν πλω υδρόλυση γίνεται για πρώτη φορά δίνοντας στο εγχείρημα έναν χαρακτήρα πειράματος σε μια πυκνοκατοικημένη θαλάσσια ζώνη. γ) δεν υπάρχει καμία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος, δ) η υδρόλυση πρέπει αν σταματάει σε κυματισμό περίπου δυο μέτρων (3-4 μποφόρ). Η θάλασσα της περιοχής έχει συνήθως 5-6 μποφόρ και η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.  ε) ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας απαιτεί μετακινήσεις μεγάλων φορτίων με ανθρώπινους χειρισμούς κ.ά. Γενικά το περιβάλλον και η δημόσια υγεία των κατοίκων της μεσογείου αγνοήθηκαν για να δοθεί διέξοδος σε μια στρατιωτική και διπλωματική κρίση. Η πρότασή μας είναι απλή: Αυτοί που παρήγαγαν και πούλησαν αυτά τα χημικά –κερδίζοντας βέβαια μυθικά ποσά-  να τα πάρουν και να τα διαχειριστούν στα εδάφη τους. Να σταματήσει η παραγωγή χημικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Ερώτηση : Πώς συσπειρώθηκε τόσος κόσμος; Πώς μαζικοποιήθηκαν οι πρωτοβουλίες και αφυπνίστηκαν τόσες συνειδήσεις;

Απάντηση: Στην αρχή δεν υπήρχαν παρά μόνο η ανησυχία του απλού κόσμου. Η οργάνωση όμως των αντιστάσεων δεν έγινε με παρθενογένεση. Υπήρχαν ήδη χώροι όπως το Κοινωνικό Στέκι στα Χανιά που ανέλαβαν τον συντονισμό και την επαφή με τους θεσμικούς φορείς σε κάθε επίπεδο. Υπήρχε και η πείρα των αντιστάσεων στις πλατείες και των δικτύων αλληλεγγύης από τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Κλήθηκαν στις αρχικές συναντήσεις επαγγελματικά συνδικάτα, εμπορικές ενώσεις, Δήμοι, η Εκκλησία, τα κόμματα και κάθε οργανωμένος χώρος. Χρησιμοποιήθηκε δηλαδή ένα ευέλικτο και πολύπλευρο δίκτυο επαφών από τον απλό πολίτη ως το πιο ψηλό επίπεδο εκπροσώπησης. Μόνη προϋπόθεση η ισότιμη συμμετοχή όλων και η διάθεση για διεκδίκηση και αγώνα. Στο δρόμο βρήκαμε συμπαραστάτες αγωνιστές Δημάρχους, καλλιτέχνες, πολιτικούς, δημοσιογράφους. Άρθρα, συναυλίες, επερωτήσεις στη βουλή, λαϊκή ποίηση και χοροί, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις συνέβαλαν στην ενημέρωση και την μαζικοποίηση. Τώρα όμως κανένας δεν δικαιούται να δηλώνει ανήξερος. 

Ερώτηση : Πώς φτάσαμε στο Αρκάδι; Τι συνέβη εκεί;

Απάντηση: Είχε προηγηθεί μια επίσης επιτυχημένη συγκέντρωση στην Σούδα Χανίων. Τότε όμως δεν είχε απλωθεί επαρκώς η πληροφόρηση και η κακοκαιρία δυσκόλεψε κι άλλο τα πράγματα. Στο Αρκάδι όμως την υπόθεση πήραν στα χέρια τους άνθρωποι από όλο το νησί. Ο ίδιος ο τόπος είναι φορτισμένος με συγκίνηση για όλους τους Κρητικούς καθώς είναι τόπος μαρτυρίου και θυσίας για την ελευθερία. Στο Αρκάδι συναντήθηκαν άνθρωποι της επιστήμης και της λογοτεχνίας, κορυφαίοι μουσικοί, δραστήριοι δήμαρχοι, κόμματα, συνδικάτα, σχολεία, γονείς, χωριά ολόκληρα. Μαζεύτηκαν 10.000 πολίτες με ενθουσιασμό και αγωνιστική διάθεση. Είναι σημαντικό ότι στη μέση μιας κρίσης που κάνει το ψωμί της ημέρας αβέβαιο, οι άνθρωποι αυτοί ξεσηκώθηκαν για το αύριο. Με έναν όμορφο τρόπο συνδυάστηκε η μνήμη από τους αγώνες τους χτες με την αγωνία για τις επερχόμενες γενιές. Η συγκέντρωση μάζεψε πολύ κόσμο γιατί το αίτημα στην ουσία του ήταν απλό: να παραμείνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ζωής για τους κατοίκους της. Το Αρκάδι δεν ήταν το τέλος, ήταν όμως ένας σημαντικός σταθμός.

 

Ερώτηση  Ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης; Τι αποκομίσατε από την παρακολούθηση της σχετικής συζήτησης στην ελληνική βουλή; Ποιες ενέργειες έγιναν  σε νομικό επίπεδο;

Απάντηση: Στην ελληνική βουλή έγινε επερώτηση για το θέμα των χημικών. Τη συζήτηση την παρακολουθήσαμε από κοντά και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα. Η εντύπωσή μας είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποταχθεί πλήρως στις δυνάμεις που διαχειρίζονται το θέμα του πολέμου και πήραν την απόφαση στον ΟΗΕ. Σε καίρια ερωτήματα για τη στάση των μεγάλων δυνάμεων και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαδικασία, συναντήσαμε την σιωπή, την άγνοια ή εισπράξαμε νεφελώδεις και ασαφείς απαντήσεις. Γενικά έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έλαβε υπόψιν της τις παραμέτρους του προβλήματος, αδιαφορεί για τους πολίτες και αντιμετωπίζει με υπεροψία την επιστημονική κοινότητα.

Ερώτηση: Υπήρξε μια σημαντική νομική ενέργεια. Ποια ήταν αυτή;

Απάντηση: Υποβλήθηκε μια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (ανώτατο ελληνικό Δικαστήριο) που με λίγα λόγια καταγγέλλει ότι η μεταφορά, η προσωρινή αποθήκευση, η μεταφόρτωση των χημικών όπλων της Συρίας εντός των συνόρων της Ε.Ε., οι προδιαγραφές της πλωτής μονάδας υδρόλυσης και η όλη διαχείριση της επιχείρησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ελληνικό, το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.

Ερώτηση : Σε αυτή την ιστορία ποιοι είναι μαζί σας και ποιοι είναι απέναντί σας;

Απάντηση: Είναι μαζί μας όλοι οι απλοί κάτοικοι της Κρήτης αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες  από όλη την Ελλάδα. Μας στήριξαν ενεργά δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα ΑΝΕΛ. Μας στηρίζει έμπρακτα με κάθε τρόπο η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία έχει αυτονομία από την Εκκλησία της Ελλάδας και υπάγεται κατευθείαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο των Ορθοδόξων. Έχουμε την στήριξη πολλών Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης. Υπέγραψαν τη διαμαρτυρία πάνω από 600 συλλογικότητες και κινήματα ανά την Ελλάδα. Τον αγώνα αυτό στηρίζουν επίσης επιστήμονες από όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

Βεβαίως βρήκαμε και απέναντί μας την καχυποψία, την αδιαφορία ή την εχθρότητα της κυβέρνησης, της main stream πολιτικής και των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια. Είναι χαρακτηριστικό πως αποσιωπήθηκαν συγκεντρώσεις 10.000 ατόμων.

 

Ερώτηση: Πείτε μας για το έργο της αποστολής των πλοίων με τους ακτιβιστές στην περιοχή όπου θα γίνει η υδρόλυση

Απάντηση : Ασφαλώς πρόκειται για μια κίνηση συμβολική και σε κάθε περίπτωση ειρηνική. Στα πλοία θα επιβαίνουν όσοι περισσότεροι θεσμικοί παράγοντες είναι δυνατόν (δήμαρχοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.ά) καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων. Στόχος είναι να γίνει ευρύτερα γνωστό το γεγονός, να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες της Μεσογείου και τελικά να δημιουργηθεί ένα πολιτικό και διπλωματικό γεγονός που θα βάλει τέλος στην επιχείρηση. Ο αριθμός των πλοίων θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους καθώς τέτοιες επιχειρήσεις έχουν μεγάλο κόστος και η κίνησή μας δεν στηρίζεται παρά σε εθελοντικές εισφορές πολιτών και φορέων.

 

Ερώτηση : Θα ήταν χρήσιμο αν υπήρχαν επίσης πλοία προερχόμενα από άλλες χώρες, που να υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία;

 

Απάντηση1: Φυσικά θέλουμε συμπαράσταση. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά τους λαούς όλης της Μεσογείου, άρα η διεθνοποίηση της πρωτοβουλίας είναι απαραίτητος όρος για την αποτροπή της υδρόλυσης. Αν οι δυνάμεις του πολέμου χρησιμοποιούν την ισχύ, εμείς απαντάμε με την αλληλεγγύη. Αυτή είναι το όπλο μας. Η μοίρα μας είναι κοινή και ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός.

 

Ερώτηση: “Η υπόθεση αυτή σας δίδαξε κάτι συγκεκριμένο;; Η ζωή σας θα είναι διαφορετική από τώρα και στο εξής;;”

Απάντηση: “Κάνω πιο ανήσυχο ύπνο!! Έχω λιγότερη εμπιστοσύνη πια στις κυβερνήσεις και σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες των λαών. Από την άλλη ξέρω καλά πια πως κανείς δεν είναι μόνος! Ξέρω πως όταν οι άνθρωποι συντονίσουν τη δράση τους μετακινούν βουνά, καθαρίζουν θάλασσες. Ξέρω πια ότι η Συρία είναι πολύ κοντά, νιώθω την ανάσα του γείτονα Ιταλού, είμαι λίγο πολίτης της Μάλτας!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s