Με Καΐκια και Φουσκωτά στη Θάλασσα, Ενάντια στα Χημικά του Πολέμου

203_1αναδημοσίευση από το ιστολόγιο της Νέλλη Ψαρρού

22.04.14

Ξεκινά την Κυριακή 27 Απριλίου η εν πλω διαμαρτυρία των Κρητικών -και όχι μόνο- ενάντια στην υδρόλυση των χημικών του πολέμου στη Συρία, που ακόμα συνεχίζεται. Τα πλεούμενα θα ξεκινήσουν από τα Σφακιά στςι 12 το πρωί. Η συμμερτοχή του κόσμου, τόσο εν πλω όσο και από ξηράς, είναι σημαντική.
Η υδρόλυση θα πραγματοποιηθεί εν πλω σε διεθνή ύδατα καθώς καμία χώρα δεν δέχτηκε να γίνει στο έδαφός της, προκειμένου να μην αναλάβει κανείς την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Η διαδικασία είναι σε πειραματικό στάδιο.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές, ενώ εικάζεται πως δεν τις γνωρίζουν ούτε όσοι έχουν αναλάβει τη διαδικασία. Δηλαδή, Αμερικανοί και ΟΗΕ πηγαίνουν “στα τυφλά” προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συναινέσεις από κράτη της Μεσογείου. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν. Γι’ αυτό το λόγο, η συμβολική-πολιτική αυτή διαμαρτυρία που ξεκινά την Κυριακή αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους: αν βγει το Cape Ray για υδρόλυση στη Μεσόγειο, τότε θα βγάλουμε σε δεύτερη φάση πλοίο που θα παρακολουθεί ακό κοντά Αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, υπό τον φόβο διπλωματικού επεισοδίου, μιας και στα δεθνή ύδατα δεν υφίσταται συγκεκριμένη αρχή δικαίου που να ρυθμίζει τι θα γίνει αν συλληφθούν οι ακτιβιστές.

Η πρωτοβουλία γι’ αυτή τη νέα φάση στην κινητοποίηση ανήκει στο Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά του πολέμου, με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Σφακίων, συλλόγων με φουσκωτά, επαγγελματίες με καΐκια, μέχρι τους ακτιβιστές από το Καράβι για τη Γάζα. Αυτό που τονίζεται απ’ όλους είναι η εναντίωση στην παραγωγή χημικών πολέμου, και όχι ένα στενό σκεπτικό που θα έλεγε απλώς “να τα πάτε αλλού”!

Λόγω του αποκλεισμού της είδησης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, δυσκολεύεται αισθητά η επικοινωνία μας με άλλους φορείς σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Παρακαλούμε να διαδώσετε αυτή την είδηση σε όσους μπορείτε, και ειδικά σε επαφές σας στο εξωτερικό.

Στο ίδιο πλαίσιο κινητοποιήσεων και δράσεων, καλείται στο Ρέθυμνο την Τετάρτη 30 Απριλίου γενική λαϊκή συνέλευση με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 8μμ.

Να τονιστούν εδώ μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:
– Η διαδικασία δεν θα μπορεί να γίνεται όταν πνέουν από 3 μποφώρ και πάνω. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι επιλέγεται μια θάλασσα που ο μέσος όρος του αέρα που φυσά υπερβαίνει τα 4 μποφώρ.
– Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε πέσει σε αυτήν δεν διοχετεύεται προς τα “‘έξω”, αλλά παραμένει σε αυτήν. Η Μεσόγειος είναι πιο ρηχή και εξατμίζεται γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να εισέρχεται συνεχώς νέο νερό από τις διώρυγες του Γιβραλτάρ και του Σουέζ.

Παραθέτω παρακάτω ενδιαφέροντα ρεπορτάζ και συνεντεύξεις του Γιάννη Αγγελάκη στον Αγώνα της Κρήτης για πρόσθετες και ενδαφέρουσες πληροφορίες για το θέμα. Ενδιαφέρουσα και η εμπλοκή της VEOLIA στην όλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

– Συμβολική γραμμή απαγόρευσης νότια της Κρήτης – Νέα διαμαρτυρία για τα χημικά:

Από το σημείο της συγκέντρωσης στη Χώρα Σφακίων θα πραγματοποιηθεί μαζική έξοδος, πλεουμένων, ϕουσκωτών, τρατών και πλοίων, δημιουργώντας μια συμβολική γραμμή απαγόρευσης της θαλάσσιας διέλευσης Σφακίων – Γαύδου.

– Η ιταλική μαφία, η διαβόητη Veolia, ο «στρατηγός άνεμος» και τα χημικά της Συρίας:

Σε λιμάνι που ελέγχεται από την ιταλική μαφία στην Ιταλία θα φορτώσει το πλοίο. Εμπλοκή της Veolia!

– Μ. Λούχαν: «Κανείς δε θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος στο Cape Ray»:

Συνέντευξη στον Γιάννη Αγγελάκη του επικεφαλής δημοσίεων σχέσεων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

– Για το καθεστώς «περιορισμένης ευθύνης» γύρω από την επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s