Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο

Φιξ Σπαρτη
Με την ευκαιρία του εορτασμού στις 18 Απρίλη της
“ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”,

Πέρυσι η ημέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στην ¨Πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης” και στην Σπάρτη είχε οργανωθεί εκδήλωση με θέμα “Τα πρώτα Δημόσια κτήρια Εκπαίδευσης στην Σπάρτη”. Τις ανακοινώσεις αυτές μπορείτε να τις δείτε στο στις παρακάτω αναρτήσεις του blog μας:
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων είναι αφιερωμένη στην
“Κληρονομιά της Μνημόνευσης”,
η οποία όπως αναφέρει το ICOMOS, περιλαμβάνει,
“έργα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, μνημειακής γλυπτικής, αλλά και απλά στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, κοιμητήρια ή τόπους αφιερωμένους σε γεγονότα, καθώς και άλλα στοιχεία που τους έχουν αποδοθεί αξίες ανάμνησης γεγονότων”.
 
Στην Σπάρτη, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία γνωστή σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς οι θεσμικοί μας παράγοντες αλλά και απλοί πολίτες δεν βοηθούν για την ανάδειξη και προβολή των στοιχείων των ιστορικής κληρονομιάς του χώρου αυτού.  Μνημεία, κτίρια, χώροι στενά δεμένα με την ιστορική διαδρομή της πόλης είτε έχουν αφεθεί στην τύχη τους, είτε έχουν καταστραφεί…..
 Στην Σπάρτη δεν υπάρχει ακόμα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το υπάρχον Αρχαιολογικό Μουσείο (το αρχικό κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Κατσαρού και εγκαινιάστηκε το 1875), έχει μία ξεπερασμένη έκθεση, δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές (χώρους υγιεινής, θέρμανση κλπ). Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο περιμένει εναγωνίως να συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι που “υποτίθεται” ότι έχουν αναλάβει την υλοποίησή του τι ενέργειες πρέπει να κάνουν (πέραν των περισπούδαστων δελτίων τύπου).

συνέχεια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s