Ενεργοί πολίτες το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης!

Δημοψήφισμα για το νερό στην Θεσσαλονίκη

Αγαπητέ Πιτσιρίκο, σου γράφω από ανάγκη – κάτι που σπανίως επιχειρώ – αλλά ένεκα της σοβαρότητας του ζητήματος πήρα την απόφαση να το τολμήσω. Στις 18 του Μάη θα γίνουν οι Δημοτικές εκλογές. Παράλληλα με αυτές, θα γίνει και το Δημοψήφισμα για το Νερό της πόλης μας της Θεσσαλονίκης που ήδη είναι σε διαδικασία ξεπουλήματος στην ιδιωτική πρωτοβουλία που τόσο θερμά ευαγγελίζεται η ελεύθερη αγορά.

Το δημοψήφισμα αυτό οργανώνεται από μια μερίδα πολιτών που επιμένει πεισματικά πως τα βασικά αγαθά θα πρέπει να παραμένουν στα χέρια των πολιτών και δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύσιμο είδος.

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της πόλης της Θεσσαλονίκης ώστε να γίνει γνωστό πως εκείνη την ημέρα θα έχουμε την δυνατότητα να ακουστεί η γνώμη μας γιατί Δημοκρατία δεν είναι να εκχωρούμε το ύψιστο δικαίωμά μας σε τρίτους αρκούμενοι σε μια τετραετή συνοπτική εκ νέου παραχώρησή του αλλά να επιμένουμε σε κάθε ευκαιρία να δηλώνουμε την παρουσία και άποψή μας για τα πράγματα που μας αφορούν.

Το δημοψήφισμα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να καταγραφεί όχι απλά η γνώμη των πολιτών για το μέγιστο θέμα του Νερού αλλά να δείξουμε πως σαν κοινωνία στεκόμαστε δυναμικά και με απόλυτη συνοχή. Να γίνουμε επιτέλους πολίτες ενεργοί και όχι λαός ως έννοια ασαφής και ακαθόριστη.

Ένα Δημοψήφισμα όμως που ξεκινά από τους πολίτες για τους πολίτες δεν πραγματοποιείται με κανένα μαγικό τρόπο. Αυτή τη φορά δεν καλούμαστε ως απλοί ψηφοφόροι . Και εδώ είναι ο λόγος που απευθύνομαι στη σελίδα σου.

Οι πολίτες καλό είναι να καταλάβουμε πως για να γίνει πράξη ένα τέτοιου βεληνεκούς Δημοψήφισμα απαιτείται η δυναμική μας παρουσία στην όλη διοργάνωση του, δηλ. πολίτες που ευχαρίστως θα σταθούμε δίπλα στις κάλπες βοηθώντας στην όλη διαδικασία πραγματοποίησής του. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο λιγότερος χρόνος θα απαιτηθεί από τον καθένα μας ως παρουσία εκείνη την ημέρα.

Για ένα τόσο σημαντικό γεγονός η εθελοντική παρουσία των πολιτών θα έπρεπε να είναι άμεση. Σε μια πόλη του ενός εκατομμυρίου το αίτημα για εθελοντική παρουσία 3.000 περίπου ατόμων θα έπρεπε να μην ήταν παρά μια λεπτομέρεια. Και αυτό είναι το ζητούμενο.

Γιατί στην τελική, αγαπητέ Πιτσιρίκο, το Νερό είναι μεν ένα θέμα σημαντικό αλλά η επιτυχής διοργάνωση του Δημοψηφίσματος είναι ακόμα σημαντικότερο και τα συμπεράσματα την επομένη θα είναι πολλά.

Εύχομαι να είναι και ευχάριστα.

Εριφύλη Α.

(Αγαπητή φίλη, μαζί σας είμαι. Το άρθρο 44 του Συντάγματος δεν ευνοεί τα δημοψηφίσματα. Άρα, αν θέλουμε άμεση δημοκρατία, αν θέλουμε σε μόνιμη βάση δημοψηφίσματα για τα θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως γίνεται στην Ελβετία, πρέπει να ζητήσουμε ένα νέο Σύνταγμα. Καλή επιτυχία.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s