Πες ΟΧΙ στη βρώμικη ενέργεια!

Αγαπητοί Φίλοι,

Σας γράφω τα νεότερα για την «Πτολεμαΐδα 5». Το θέμα πήρε δημοσιότητα χάρη στις υπογραφές (πλησιάζουμε τις 9.000)! Βγήκαμε στα ΜΜΕ με στοιχεία που αμφισβητούν τους βασικούς μύθους της υπόθεσης. Για την εξοικονόμηση ρύπων που θα φέρει το νέο εργοστάσιο σε σχέση με τα παλιά που θα αποσυρθούν: είναι μόλις 6%! Για τις θέσεις εργασίας και την ‘αναπτυξιακή επιτυχία’ του λιγνίτη: η Δυτική Μακεδονία – που φιλοξενεί τις λιγνιτικές μονάδες – κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία στην Ελλάδα, ενώ η ΔΕΗ απασχολεί μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας!

Αν δεν έχετε προλάβει να υπογράψετε ή θέλετε να προωθήσετε την έκκληση σε ένα φίλο σας, θα είναι μεγάλη βοήθεια! Βρίσκεται στο www.wwf.gr/ptolemaida5 (και στα αγγλικά στοwww.wwf.gr/ptolemaida5en).

Για το ανθρώπινο κόστος της ‘βρώμικης ενέργειας’ ήδη μιλήσαμε, όμως η πιο τρομακτική υπενθύμιση ήρθε μόλις πριν λίγες μέρες: στη βόρεια Ιταλία, ο εισαγγελέας έκλεισε 2 εργοστάσια άνθρακα και απήγγειλε στους διευθυντές κατηγορίες για το θάνατο 442 ανθρώπων, που πέθαναν την περίοδο 2000-2007 από τους ρύπους! Μες στο τραγικό της είδησης, σκέφτηκα ότι τουλάχιστον υπήρχε κάτι θετικό: ότι ο κόσμος αντιδρά. Αυτό που κάποτε ήταν αποδεκτό σαν αναπόφευκτο, σήμερα φτάνει στη δικαιοσύνη ως έγκλημα. Κι αυτά όχι στη Σκανδιναβία, αλλά στη γειτονική Ιταλία.

Παρόλα αυτά, εδώ ακόμα πολλοί νιώθουν ότι “ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο”. Και μάλλον ότι θα είναι για πάντα.

Δε θέλω καθόλου να απαξιώσω τη συμβολή που είχε ο λιγνίτης στην εθνική οικονομία, ούτε τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων – πολλοί θυσίασαν και την υγεία τους ακόμα – για να έχουμε ενέργεια, σε μια εποχή που δεν είχαμε άλλες επιλογές. (Δείτε το προσωπικό άρθρο του συνάδελφού μου Κωνσταντίνου Λιαρίκου, “Είμαι περήφανος για την Πτολεμαΐδα, αλλά δε θέλω ακόμα μία“.)

Ποιος όμως πιστεύει ότι σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας – ως το 2060 και παραπέρα – με βάση τα δεδομένα του 1950; Αυτό θέλουμε να πούμε με τις υπογραφές μας! Όχι μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στη γερμανική KfW, που θέλει να χρηματοδοτήσει το έργο. Γιατί κατά βάθος δικαιολογούνται λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο έργο που το θέλει ο κόσμος».

Και η εναλλακτική; Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, είναι δυνατόν με τόσο ήλιο και αέρα, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία προς όφελός μας; Άλλες χώρες έχουν κάνει τεράστια άλματα με τις ίδιες «πρώτες ύλες». Η Πορτογαλία έχει εγκαταστήσει δυόμισι φορές περισσότερη ισχύ αιολικής ενέργειας από μας. Και προωθεί ακόμα περισσότερη, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη χώρα μας, πρώτη η ΔΕΗ θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα χτίζοντας, αντί για την «Πτολεμαΐδα 5», το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδίαζε στην Κοζάνη. Θα έδινε και 200 νέες θέσεις εργασίας.

Και πάλι, στηριζόμαστε σε σας για να προωθηθεί και να συζητηθεί το θέμα! Το βρίσκω σημαντικό ο καθένας να σχηματίσει τη δική του γνώμη με βάση τα στοιχεία. Είναι πολλά χρόνια που δίνουμε μάχη για πιο καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, όμως νιώθω πως τώρα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.

Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις!

Είμαι πάντα στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr

Φιλικά,

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής
WWF Ελλάς

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s